Vuodenajat haastavat unirytmiämme


Suomessa luonnollinen unirytmimme joutuu haasteen eteen Pohjoisille leveysasteille tyypillisen valoisan 
kevään ja kesän aikana. Lisääntyvän valomäärän lisäksi pitkä syksy ja pimeä talvi tuovat omat ongelmansa unirytmeihin. Kehossamme luonnollisesti esiintyvä hormoni melatoniini on pimeässä erittyvä hormoni, joka osallistuu nukahtamiseen ja unen ylläpitoon. Sen eritys vähenee valoisaan aikaan. Valo estää melatoniinin erittymisen käpyrauhasen soluista.

Kevään lisääntyvä valo virkistää

Kevät tuo lisää energiaa ja lisääntyvä valo virkistää mieltä. Valoisat illat ja toisaalta aikaisin valkenevat aamut saattavat toisinaan vaikeuttaa nukahtamista ja aikaistaa heräämistä. Melatoniinin erittyminen voinsiirtyä valoisien iltojen myötä myöhemmäksi ja melatoniinin vähentyminen aamuyöstäkin on mahdollista
aikaisin nousevan auringon vuoksi. Lisääntynyt energia ja virkeys voivat pian olla tipotiessään, jos nukahtaminen viivästyy ja herääminen aikaistuu.

Pimeänä vuodenaikana melatoniinia taas saattaa erittyä enemmän kuin valoisana aikana. Syksyllä ja talviaikaan kaamosväsymys tai kaamosunettomuus voivat sekoittaa unirytmimme. Päivänvalon määrän väheneminen voi aiheuttaa kaamosväsymystä ja liikaunisuutta. Tästä aiheutuva unirytmin muutos voi siirtää yöunia tai vaikuttaa yöunien pituuteen ja laatuun. Kaamosunettomuudessa tyypillistä on herätämnukahtamisen jälkeen keskellä yötä ja valvoa tunteja ennen uudelleen nukahtamista.

Apua nukahtamiseen voi saada säännöllisestä päivärytmistä ja Unital-melatoniinivalmisteesta

Kun pimennysverhot eivät ole riittävä keino kevään ja kesän lisääntyneeseen valoon tai talven pimeys on sekoittanut unirytmin, on perusteltua etsiä apua nukahtamiseen. Kehossa luonnollisesti esiintyvä melatoniini laskee kehon lämpötilaa ja vireystasoa sekä saa aikaan nukahtamista edeltävän väsyneen valvetilan, mikä on otollista nukahtamiselle. Unital-melatoniinivalmisteet sopivat lyhytaikaiseksi avuksi helpottamaan nukahtamista.

On tärkeää huolehtia päivän rytmittämisestä, mutta myös melatoniinin säännöllinen ottamisaika edesauttaa melatoniinin toimintaa elimistössä. Melatoniini on hyvä ottaa aina samaan aikaan noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ruoka haittaa melatoniinin imeytymistä, joten syömistä tulee välttää lähellä melatoniinin ottoaikaa edeltävinä parina tuntia. Alkoholi ja tupakointi myös vaikeuttavat melatoniinin imeytymistä.

Säännöllinen rytmi samalla opettaa keholle myös sisäisen kellon kuuntelemista, kun huolehditaan nukkumaanmenorutiineista. Terveelliset elämäntavat tukevat säännöllistä vuorokausi- ja unirytmiä.

Kotimaiset Unital-melatoniinivalmisteet

Unital-melatoniinivalmisteet ovat turvallisia käyttää ja ne sopivat erilaisiin elämäntilaisiin. Melatoniinia on saatavilla neljänä erilaisena vahvuutena ja koostumuksena Unital-tuoteperheessä. Unital-ravintolisistä voi valita omaan unirytmiinsä ja tarpeisiinsa sopivan valmisteen.

Unital 1 mg on mieto nieltävä melatoniinitabletti, joka sopii ensimmäiseksi melatoniinivalmisteeksi.

Unital Strong 1,9 mg on vahva ja nopeavaikutteinen imeskelytabletti. Melatoniinin imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilta.

Unital Long Night 1,9 mg on pitkävaikutteinen, nieltävä tabletti, joka vapauttaa melatoniinia jopa neljän tunnin ajan. Unital Long Night sopii erityisesti ikääntyneille, joilla melatoniinin eritys on vähentynyt.

Unital Plus 1,9 mg on monivaikutteinen nieltävä tabletti. Se sopii erityisesti kiireisille ja stressaantuneille, sillä se sisältää melatoniinin lisäksi rauhoittavaa L-teaniinia, sekä hermostolle ja lihaksille magnesiumia ja hormonitoiminnan säätelylle B6-vitamiinia.

Katso tästä kaikki Unital-tuoteperheen tuotteet:

Unital-tuotteet

Huomioithan, että ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Melatoniinivalmisteet ovat turvallisia käyttää, mutta ne eivät sovi lapsille, raskaana oleville tai imettäville. Melatoniinilla saattaa olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkeaineiden kanssa, joten jos käytössä on lääkitys, melatoniinivalmisteiden käytöstä on keskusteltava lääkärin kanssa.

LÄHTEET:
Unettomuus: Käypä hoito -suositus, 2023.
Partonen, T. 2015. Duodecim. Melatoniini ja Uni.
Partonen, Timo. Uni-valverytmin (unirytmin) häiriöt. Lääkärikirja Duodecim 2.5.2023